Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Τα μυστικά μιας σωστής σχέσης

Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους... όλα είναι σχετικά. Κάτι που ισχύει για κάποιον μπορεί να μην ισχύει για κάποιον άλλον. Κάτι που λειτουργεί στον έναν ενδεχομένως να μην λειτουργεί στον άλλον. Υπάρχουν όμως κάποιοι “κανόνες” -αν αυτή είναι η σωστή λέξη- που αν ισχύσουν σε μια σχέση τότε δεν μπορεί παρά να κυλήσει σωστά, ομαλά και όμορφα.

1. Να αποδέχεσαι τον άλλον
Υπάρχουν οι περιπτώσεις που τα προτερήματα, αυτά που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον σε κάποιον να είναι και αυτά που μας ενοχλούν στην πορεία. Όσο περνάει ο καιρός, όσο γνωρίζουμε τον άλλον αρχίζουμε και υπογραμμίζουμε ελαττώματα και μετά προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Λάθος. Κανένας δεν αλλάζει. Φυσικά και μπορούν με συζήτηση να “διορθωθούν” κάποιες συμπεριφορές, αλλά όχι χαρακτηριστικά. Το νούμερο ένα ζητούμενο σε μια σχέση είναι να αποδέχεσαι τον άλλον για αυτό που είναι. Και όχι να προσπαθείς να τον κάνεις αυτό που θα ήθελες να είναι. Αν δεν είναι ήδη, δεν θα γίνει ποτέ. Προχώρα παρακάτω.

2. Σεβασμός

Πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον. Την προσωπικότητά του, τις ανάγκες του, τα θέλω του.

3. Να είσαι ξεκάθαρη

Να ξέρεις τι θέλεις και να το κάνεις ξεκάθαρο. Να ζητάς ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς πονηριές. Με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Αν δεν ξέρει τι θέλεις, τότε πως θα ξέρει τι να σου δώσει;

4. Επικοινωνία

Ο διάλογος είναι βασικότατο συστατικό μιας σχέσης. Η επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι το α και το ω. Χωρίς συζήτηση δεν γίνεται τίποτα, χωρίς διάλογο δεν λύνεται τίποτα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κουβέντα μεταξύ σας, ούτε και για τα πιο απλά πράγματα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

5. Προσωπική ζωή

Μπορεί να είστε ζευγάρι, μπορεί να υπάρχει το “εμείς”, αλλά δεν πρέπει να παύει να υπάρχει και το “εγώ”. Ο προσωπικός χρόνος του καθενός, για να δει τους φίλους του, για να κάνει κάτι δικό του. Τα περισσότερα ζευγάρια σιγά-σιγά απομονώνονται, χάνονται από το φιλικό τους περιβάλλον και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση.

6. Η γκρίνια κάνει κακό

Αρνητική ενέργεια, νευρικότητα, ένταση, κριτική που απομακρύνει τον απέναντι. Αν σε ενοχλεί κάτι επέλεξε έναν πιο ήπιο τρόπο να το πεις ή να το δείξεις. Η γκρίνια δεν οδηγεί πουθενά και κάνει κακό και στους δύο. Και φυσικά στη σχέση.

7. Ζήλια με μέτρο

Χρειάζεται. Δίνει μια πικάντικη νότα στη σχέση, όταν παραμένει στα λογικά πλαίσια. Όταν παρεκτρέπεται, όταν χάνεται το μέτρο, όταν γίνεται αρρώστια... οδηγεί στην καταστροφή: της ψυχολογίας, της σχέσης. Για τον λόγο αυτό ΠΑΝΤΑ ο ένας πρέπει να φροντίζει στο να μην ζηλεύει ο άλλος και το αντίθετο.

8. Εμπιστοσύνη

Αν δεν εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου, αν δεν έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη του τότε δεν γίνεται τίποτα. Η καχυποψία κάνει κακό. Αν δεν νιώθεις ασφάλεια στη σχέση τότε ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και το ξέσπασμα που θα έρθει αργά ή γρήγορα δεν θα βγει σε καλό.

9. Δουλειά, δουλειά, δουλειά...

Μια σχέση χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Αν την παραμελείς θα βαλτώσει και η ρουτίνα θα ροκανίσει τα θεμέλιά της σε χρόνο dt. Η οικειότητα άλλωστε είναι ένα νόμισμα που έχει δύο πλευρές. Μια σχέση για να διατηρηθεί ζωντανή χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια.

10. Αγκαλιές, φιλιά και σεξ

Το βαρόμετρο της σχέσης, ο καθρέφτης, εκεί που αντικατοπτρίζεται η παρούσα κατάσταση!

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ... 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ "ΟΧΙ"

«Κύριε, αυτό είναι πόλεμος». Μ' αυτά τα λόγια ο Ιωάννης Μεταξάς απορρίπτει το τελεσίγραφο του Ιταλού πρεσβευτή Εμανουέλο Γκράτσι που ζητούσε παραχώρηση ελληνικών εδαφών για στρατιωτική χρήση από τις δυνάμεις του Άξονα. Τα ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βγαίνει από την ουδετερότητα και συντάσσεται με τους Συμμάχους. Η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά, βρισκόταν σε πόλεμο.

Διαβάζοντας το τελεσίγραφο: «... η Ιταλική Κυβέρνηση στην απόφαση να ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση -ως εγγύηση για την ουδετερότητα της Ελλάδας και ως εγγύηση για την ασφάλεια της Ιταλίας- το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων, για τη διάρκεια της σημερινής προς την Αγγλία ρήξεως, ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους...», αντιλαμβανόμαστε πως κάθε αρχηγός κράτους -έστω με ελάχιστη συνείδηση- μπορεί να διακρίνει πως πρόκειται για πράξη πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας ο Μεταξάς και ο βασιλιάς Γεώργιος Β' απευθύνουν διαδοχικά διαγγέλματα προς το λαό, στα οποία ενημερώνουν τους Έλληνες για την κατάσταση και τους καλούν να προασπιστούν την πατρίδα, στεκόμενοι αντάξιοι των προγόνων τους.

…Κι έτσι πέρασαν 70 χρόνια από τότε… από το ηρωικό ΟΧΙ. Και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όλα τα Σχολεία… όπου υπάρχουν μαθητές κι Ορθόδοξες Εκκλησίες κάθε τέτοια μέρα υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας αλλά και στους ίδιους μας, ότι οι Έλληνες πάντα αποτελούσαν το μεγάλο παράδειγμα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Τα ποιήματα και οι παρελάσεις κάθε τέτοια μέρα μας βάζουν στο κλίμα εκείνης της εποχής. Το ίδιο βιώσαμε και σήμερα στο χωριό μου. Ανάμεικτα συναισθήματα σε περικυκλώνουν, όταν ακούς τα ίδια σου τα παιδιά να φωνάζουν το ηρωικό ΟΧΙ και να μιλούν για την ελευθερία της Πατρίδας τους και ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση σε διακατέχει όταν ακούς τα πιτσιρίκα… κορίτσια και αγόρια, να τραγουδούν με πάθος και σεβασμό τον Εθνικό μας Ύμνο... "απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά... και σαν πρώτα ανδριωμένοι... χαίρε ω χαίρε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..."

Ο γιός μου ο Ηλίας ήταν φέτος σημαιοφόρος. Τον καμάρωνα όταν τον έβλεπα να σηκώνει με υπερηφάνεια την γαλανόλευκη σημαία. Αυτά είναι τα αυριανά Ελληνόπουλα!!! Μπορεί το χωριό μας να έχει λίγους μαθητές, όμως τα παιδιά δεν το βάζουν κάτω ποτέ... μας έκαναν να αισθανθούμε ότι ήταν εκατοντάδες…

Μετά την δοξολογία είπαν τα ποιήματά τους όλα τα παιδιά, ενώ στην συνέχεια πήγαμε όλοι για καφεδάκι στα καφενεία του χωριού.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ... ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!