Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13...

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ;
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛ
ΗΠΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ !

Μαύρη γάτα! Αλίμονό μου!
Κάτω απ' την σκάλα δεν περνώ
Στις 13 το φυλαχτό μου Τρίτη
κι απ' το σπίτι δεν κουνώ

Αν καθρέπτης σπάσει
ο Θεός φυλάξει
το πρόσωπό μου μέσα δεν κοιτώ
η γρουσουζιά πρέπει να πάψει στον ποταμό αμέσως τον πετώ!

Μήπως αποφεύγεις να περνάς κάτω από σκάλες; Μήπως αναρριγείς αν σπάσει κάποιος καθρέφτης; Ή σταυροκοπιέσαι στο πέρασμα μαύρης γάτας και δη, σε σταυροδρόμι; Είσαι πραγματικά άτυχος.. σήμερα είναι Τρίτη και 13!Aς δούμε όμως τα αρακάτω ενδιαφέροντα πράγματα που ανιχνεύσαμε απο το εν λόγω μπλόγκ.

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες που συσσωρεύτηκαν με το πέρας των αιώνων στη σύγχρονη εποχή, χαρακτήρισαν την Τρίτη (ή την Παρασκευή) ως μαύρες ημέρες. Για τους μεν Έλληνες και Ισπανούς «μαύρη» μέρα θεωρείται η Τρίτη, για τους υπόλοιπους δε, η Παρασκευή -το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός σε όλους τους λαούς. Από πού όμως προέρχονται οι προλήψεις γι αυτές τις αποφράδες ημέρες;

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μεχμέτ Β'; του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Έκτοτε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες -ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για τον λαό μας δεισιδαιμονία καθώς δεν ταιριάζει με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Προέρχεται πιθανότατα από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Επιπλέον λέγεται σε θρύλους πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, ενώ η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα η Παρασκευή.

Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα, ο οποίος συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που «ταλανίζουν» το νου μας ως σήμερα.

Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ' αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.

Ο Φίλιππος Β'; της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρώ, τον θάνατο.
Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται "κακός" αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ' το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Ο συνδυασμός του αριθμού 13 με την ημέρα Τρίτη ήταν αναπόφευκτος για να δημιουργήσουν την συγκεκριμένη αποφράδα μέρα στην Ελλάδα, άλλωστε καταγράφεται ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο που ενισχύει τον συσχετισμό. Τρίτη και 13 Απριλίου 1204 είχε αλωθεί η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη, απ'; τους Σταυροφόρους και δεν μπόρεσε να συνέλθει οριστικά απ'; το τέταρτο χτύπημα της Δ'; σταυροφορίας.

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.

Ας χαρούμε λοιπόν τη σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.

9 σχόλια:

  1. το 13 για μενα Φωτεινη μου , ειναι και ευχαριστος και δυσαρεστος αριθμος. τι εννοω;λοιπον 13 απριλιου ειχα εναν θανατο αγαπημενου μου προσωπου. 13 δεκεμβριου ειχα αρραβωνιαστει. τριτη και 13 γεννησα τον πρωτο μου γιο. οποτε για μενα δεν σημαινει τπτ το κακο η καλο αυτος ο αριθμος. ουτε και η μερα αυτη. ειναι μια μερα και μια ημερομηνια σαν ολες τις αλλες. οσο για την μαυρη γατα, εχω μια στο μαγαζι μας. λες γιαυτο δεν παει και τοσο καλα η δουλεια μας; να φταιει το ομορφο γατακι; μια ζωουλα ειναι κι αυτο. τι φταει το κακομοιρο;
    δεν πιστευω στις προκαταληψεις εγω Φωτεινη μου. αν ειναι να συμβει κατι, μπορει να συμβει οποιαδηποτε μερα και σε οποιαδηποτε ημερομηνια.
    αυτο πιστευω εγω.
    καλο σου ξημερωμα γλυκια Φωτεινουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ανήκω σε εκείνους που δεν επηρεάζονται ούτε από μαυρες γάτες ούτε από αριθμούς.
    Αν θέλεις να συνδέσεις κάποια γεγονοτα με προλήψεις σίγουρα θα βρεις αφορμές πολλές αλλά σιγά μην ασχοληθώ
    Οπότε εγώ μια χαρά θα είμαι και αύριο :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φωτεινή
    ούτε εμένα με επηρεάζει αυτή η μέρα, γιατί 13 επέλεξα να παντρευτώ και σήμερα τρίτη και 13 κλείνω ένα μήνα παντρευμένη.
    Όλα αυτά για τις προκαταλήψεις με αφήνουν αδιάφορη.
    Να είσαι καλά.
    Καλό σου ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωτεινή μου! Η Τρίτη και 13 και όλα αυτά με αφήνουν παγερά αδιάφορη..'Ολα είναι δημιουργίες του Θεού!!Εμείς οι άνθρωποι δημιουργήσαμε τούτες τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες!!Να είσαι καλά και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναγνώστριες της Φωτεινής γιατί έχω την αίσθηση οτι πιστεύετε πως η Φωτεινούλα μου πιστεύει στην Τρίτη και 13; :(

    Ανάρτησε το συγκεκριμενο κείμενο επειδή ακριβώς ο κόσμος φοβατε την συγκεκριμένη μέρα.

    Πολυ καλή ανάρτηση Φωτεινή και ενδιαφέρουσα θα έλεγα.

    Δεν ήξερα για παράδειγμα οτι κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μεχμέτ Β'; του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453).

    Εγω πιστεύω πως όποιος σκέφτεται μίζερα... μίζερα θα πάει και η μέρα του.

    Γι αυτο εμεις θα χαμογελάμε πολλαπλώς:
    :)
    :)
    :)
    :)
    :)
    :)
    :)
    ... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω παλι το εχω για καλο αριθμο το 13 .. και πιστευω πως ο καθενας εχει τις δικες του προκαταλυψεις οι γενικοτητες ειναι παντα σχετικες :)

    καλησπερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΜΑΘΑ ΠΟΛΛΑ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ FACE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέροντα στοιχεία.Πώς τελικά παγιδεύεται το μυαλό μας και προσθέτει επιπλέον φοβίες στην ανασφάλεια της καθημερινότητας.Ας αντλήσουμε δύναμη απ΄όπου ο καθένας εμπνέεται κι ας απελευθερωθούμε... Να είσαι καλά,καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..αφου εχουμε υγεία, ολα καλά είναι :)

    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή