Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Προσοχή! Οι λέξεις έχουν τη δική τους ενεργειακή δύναμη!

Αντί να ψάχνετε να βρείτε τι ή ποιος φταίει που διάφορα πράγματα πάνε στραβά στη ζωή σας ή γιατί νιώθετε άτυχοι και δυστυχείς, ψάξτε να βρείτε ποιες είναι οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, καθώς και ποιες είναι αυτές που ακούτε πιο συχνά γύρω σας.

Γιατί οι λέξεις δεν αποτελούν απλώς έναν κώδικα επικοινωνίας, αλλά είναι κομμάτι του ίδιου του εαυτού μας κι έχουν τη δική τους ενεργειακή δύναμη.

Οι παλιές γνωστές ρήσεις «πρόσεξε τι θα πεις» ή «μέτρα τις κουβέντες σου», σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη νευρολογία, βιολογία, ανθρωπολογία, γλωσσολογία, ψυχολογία, είναι απολύτως σωστές. Και είναι σωστές όχι μόνο σε σχέση με το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στον απέναντί μας, αλλά κυρίως σε σχέση με το μήνυμα που συλλαμβάνει ο δικός μας εγκέφαλος.

Για παράδειγμα, όταν λέμε σε κάποιον «δεν μπορώ να το κάνω αυτό», ακόμα και αν λέμε ψέματα ή αν δεν πιστεύουμε απόλυτα αυτό που λέμε, ο εγκέφαλός μας παίρνει την εντολή ότι είναι ανεπαρκής και δρα σαν τέτοιος. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πράξη, τελικά, δεν καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό ή το άλλο.

Αντίθετα, αν πούμε «είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι αν προσπαθήσω, θα το καταφέρω», τότε βάζουμε τον εγκέφαλό μας στη διαδικασία να επεξεργαστεί το συγκεκριμένο θέμα και να βρει τρόπους να το διεκπεραιώσει με επιτυχία. Με δυο λόγια, οι λέξεις που προφέρουμε, όπως και οι σκέψεις που κάνουμε, έχουν τη δική τους ενεργειακή δύναμη, η οποία επηρεάζει τις συμπεριφορές μας και τις συμπεριφορές των άλλων. Αν δεν το πιστεύετε, δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε πώς νιώθουν και πώς ζουν οι άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τον εαυτό τους ή τους άλλους, που χρησιμοποιούν διαρκώς αρνητικές λέξεις ή βωμολοχούν.

Εξάλλου, τίποτα δεν σας εμποδίζει να δοκιμάσετε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και έκφρασής σας προς το καλύτερο και να διαπιστώσετε εν συνεχεία τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής..

13 σχόλια:

  1. σωστοτατο .......... εγω απο τοτε που το ακουσα.... εχω βγαλει πολλες λεξεις και φρασεις απο το λεξιλογιο μου
    ειναι δυσκολο να αλλαξεις πεπιθησεις βαθια ριζομενες ..... αλλα με καλη θεληση ολα γινοντε :))

    καλο βραδυ φωτεινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο το στόμα βγαίνει ότι ξεχιλείζει απο την ψυχή μας.

    καλή σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα. εχεις δικοι Φωτεινη. εγω το διαπιστωσα σε μενα. αλλαξα τον τροπο σκεψης και τωρα ειμαι πιο ηρεμη.
    και λεω κατι πανω στο σχολιο του φιλου Γιαννη Παππα. πολλες φορες , πολλα ξεχειλιζουν απο την ψυχη μας, αλλα το στομα μας σφραγιζει και δεν μπορει να βγει τιποτα απο κει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Φωτεινη. Εκανα την αυτοκριτικη μου απο καιρο. Ειμαι υπευθυνος για την αντιμετωπιση που εχω απο τους γυρω μου Οχι για το κακο μου λεξιλογιο αλλα για το νοημα των λεξεων που χρησιμοποιω. Το συμπερασμα; Μερικες φορες καλυτερα να τα πνιγω μεσα μου παρα να τα βγαζω απ εξω και φυσικα δεν ειμαι ηρεμος αλλα τουλαχιστον εχω το κεφαλι μου ησυχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ ως οπαδός της θετική σκέψεις πιστεύω απόλυτα σ΄αυτό .Συμβαίνει επιδεί κάθε λέξη τη συνοδεύει το αντίστοιχο συναίσθημα.
    Επίσεις μέσα από την επανάληψη είναι γνωστό στην παιδεία πως μαθαίνουμε,μαθαίνουμε όμως ακριβός επιδεί πείθουμε τον εαυτό μας και καλλιεργούμε την πίστη μας .Αυτές τις μέρες ήμουνα κάπως θυμωμένος,ένιωσα λοιπόν το θυμό σαν ένα αόρατο τεντωμένο χέρι ψυχής που κρατούσε τα πράγματα μακρυά από μένα .όταν το συνειδητοποίησα άρχισα να σκέφτομαι ευγνωμοσύνη μέχρι που πλημμύρισα απ΄αυτήν και τα θετικά δεκτικά κανάλια προς εμένα άνοιξαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΜ ΟΜ ΟΜ ΟΜ ΟΜ ΟΜ
    Θετική ενέργεια, στη σκέψη και στο λόγο.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα σας..

    έχω χρόνια που αφαίρεσα λέξεις και σκέψεις απο μέσα και έξω μου..

    σαν απο-τέλεσμα, έχω καλύτερη επι-κοινωνία..
    με ανθρώπους και με το Θείο..

    χαιρετώ σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα
    συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις.
    'Εχω προσωπικά παραδείγματα. Αλλά άντε στην εποχή μας να κάνεις θετική σκέψη. Εδώ είναι το πρόβλημα, και όχι στα αποτελέσματά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω εάν μπορεί κανείς να ελέγξει αυτά που λέει πριν τα πει… δηλαδή να σκέφτεται πριν μιλήσει, ειδικά όταν βρίσκεται σε κατάσταση έντασης ή τσακωμού. Προσωπικά όταν με πνίγει το δίκιο… βομβαρδίζω και κατεδαφίζω ολόκληρη «πόλη», μέχρι και να πέσει το τελευταίο τουβλάκι. Και αυτό, διότι μέχρι να φτάσω στο σημείο αυτό… στο να με πνίγει δηλαδή το δίκιο, έχουν προηγηθεί χιλιάδες προσπάθειες συζητήσεων και διπλωματικών προσεγγίσεων στο πρόβλημα… αλλά μάταια. Γιατί να πρέπει να υποχωρώ συνεχώς εγώ; Έτσι λεω μέσα μου. Γιατί πάντα ο Σωκράτης μαλάκας; Γιατί να πρέπει πάντα εγώ να βγάζω τον σκασμό και να δέχομαι συκοφαντίες που δεν αληθεύουν; ΌΧΙ. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω την άμυνα και να βγω στην αντεπίθεση. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σ’ αφήνουν καν να πεις τη γνώμη σου, επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι αυτά που θα πεις εκφράζουν την αλήθεια… την λογική. ΌΧΙ λοιπόν. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ… Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ… Ποτέ δεν θα σκέφτομαι πριν μιλήσω, ούτε θα αποβάλλω από πάνω μου λέξεις που πληγώνουν… δεν θα γκρεμίσω τον χαρακτήρα μου για κανέναν… η αλήθεια είναι σκληρή και λέγεται σπάνια στα χρόνια μας… κι όταν αυτή υποθεί… αυτή ακούγεται ακραία και ξέρετε γιατί; Διότι έχουμε μάθει να ζούμε εις γνώσιν μας, σε ένα ψεύτικο και εξωπραγματικό κόσμο. Οι άνθρωποι είναι όντα που ήταν, είναι και θα είναι αυθόρμητα… Όταν το ον που λέγεται άνθρωπος το περιορίσεις, τότε αυτό αγριεύει και μπορεί ακόμη και να σκοτώσει και εν ψυχρώ και εν θερμό… Όχι όχι παιδιά, η συνταγή αυτή είναι η πλήρη αποτυχία...
    Διαφωνώ λοιπόν με την ανάρτηση… ο αυθορμητισμός είναι νόμος που διέπεται από τα χρωμοσώματα του ανθρώπου… αυτό δεν αλλάζει. Κι αν προσπαθήσεις ποτέ να περιοριστείς για ένα χρονικό διάστημα (ακολουθώντας τα λεγόμενα της ανάρτησεις) και βάλεις όρους και κανόνες στον εαυτό σου… κάποια στιγμή θα σου βγουν όλα μαζεμένα… και τότε τα πράγματα μάλλον θα δείχνουν πολύ χειρότερα… Μετά σου λένε όλοι αυτή την κλασική κουβέντα: "Σωκράτη άλλαξες πολύ... αλίώς σε γνωρίσαμε κι αλλιώς είσαι σήμερα"... και το τρελό ποιο είναι; Ότι για την πάρτη εκείνω που στην λένε, άλλαξες την συμπεριφορά σου... και κάποια στιγμή, ανάβεις, φουντώνεις και η αχαριστία που νοιώθεις απο την πλευρά τους είναι τόσο έντονη... που πλέον τα κάνεις γυαλιά καρφιά...
    Είμαι ο Σωκράτης και θα παραμείνω Σωκράτης... και όποιος γουστάρει.
    Καλή σας μερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΕ.
    ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ..ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ..
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΤΕΡ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟ.
    ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΕ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ..ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΕΣ...
    ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ..

    ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΛΟΙΠΟΝ...ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ,ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λ-έξη
    Η αιχμή(Λ) της Έξης του πνεύματος για έκφρασή και δημιουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ο Αριστοτέλης είπε: "αυτά που λέω πρώτα από όλους εγώ τα ακούω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή