Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

KAI ΔΗΛΑΔΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ Η ΑΓΑΠΗ;

«Και δηλαδή τι είναι για σας η αγάπη»;
«Δηλαδή, τι λες εσύ ότι είναι αγάπη»; Aς το φιλοσοφήσουμε λιγάκι, χωρίς ταμπού και χωρίς κολλήματα…
Κατ’ αρχήν αγάπη είναι ό,τι μένει όταν πετάξεις όσα ΔΕΝ είναι.
Μμμμ… Δεν με πολύ-ικανοποίησε η απάντησή μου… θα αρχίσω να γράφω…
Λοιπόν: Τι είναι αγάπη;
Η αγάπη είναι πάντα στο παρόν. Δεν είναι, «θα αγαπήσω» ή «αγαπούσα».Όταν ξέρεις τι είναι αγάπη δεν ακολουθείς ποτέ κανένα, επειδή η αγάπη δεν υπακούει. Για την αγάπη δεν υπάρχει καθήκον, δεν υπάρχει ευθύνη, δεν μπαίνει ζήτημα: «κάνω κάτι από υποχρέωση». Όταν κανείς υπακούει είναι γιατί στην ουσία υπάρχει φόβος ─ φόβος μήπως δεν τα καταφέρεις, φόβος μήπως κάνεις λάθος, και ένα σωρό άλλοι φόβοι.Να αγαπάς πραγματικά κάποιον, σημαίνει να αγαπάς χωρίς να μπαίνει ποτέ μέσα σου μίσος, χωρίς να νοιώθεις ζήλεια ή θυμό, χωρίς να θέλεις να ανακατευτείς σε ό,τι κάνει ή σκέφτεται ο άλλος, χωρίς να επικρίνεις, χωρίς να συγκρίνεις; Όταν αγαπάς κάποιον με όλη σου την καρδιά, με όλο σου το νου, με όλο σου το σώμα, με όλο σου το είναι, υπάρχει σύγκριση;
Η αγάπη έχει αληθινή και βαθιά επικοινωνία. Αλλά όταν είσαι καχύποπτος, φοβισμένος δηλαδή κλειστός, μπορεί να υπάρχει αληθινή επικοινωνία ανάμεσα σε σένα και σε κάποιον άλλον;Αλλά, φαίνεται ότι δεν μας απασχολεί η αγάπη - ο έρωτας ναι, η αγάπη όχι - και μάλλον δεν ενδιαφερόμαστε αληθινά να επικοινωνούμε με τους άλλους. Θέλουμε να έχουμε ασφάλεια είτε μέσα στην οικογένεια και στην ιδιοκτησία είτε στις ιδέες, στο χρήμα και στη δύναμη που φέρνει. Αλλά όταν ο νους αναζητάει ασφάλεια δεν μπορεί ποτέ να γνωρίσει την αγάπη. Γιατί η αγάπη είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που υπάρχει, επειδή όταν αγαπάμε είμαστε ευάλωτοι, είμαστε ανοιχτοί, επικοινωνούμε βαθιά, πέρα από τις λέξεις.
Αλλά δεν θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί, δεν θέλουμε να είμαστε ευάλωτοι. Θέλουμε να είμαστε περιφραγμένοι, θέλουμε πιο πολύ να έχουμε την ησυχία μας.Ίσως γι’ αυτό δεν μας απασχολεί η αγάπη. Επειδή η αγάπη είναι το πιο επικίνδυνο και αβέβαιο στοιχείο στη ζωή και επειδή δεν θέλουμε να ζούμε στην αβεβαιότητα, ζούμε με το μυαλό. Ένας άνθρωπος που αγαπάει ζει με κάτι επικίνδυνο και δεν θέλουμε να ζούμε επικίνδυνα.
COSAS DE LA VIDA -1997- EROS RAMAZZOTTI TINA TURNER
Γενικά το αληθινό αίσθημα είναι πολύ επικίνδυνο το να νοιώθεις είναι πολύ επικίνδυνο, δεν είναι; Το να νοιώθεις πολύ έντονα, δηλαδή με πάθος (όχι να έχεις διάφορα πάθη), μπορεί να σε οδηγήσει σε ό,τι ονομάζουν μπέρδεμα, σε αταξία οπότε το ελέγχεις εκλογικεύοντάς το και με την εκλογίκευσή του παύεις να είσαι μεγαλόψυχος, παύεις να είσαι γενναιόδωρος και γίνεσαι ψυχολογικά τσιγκούνης. Το αίσθημά σου καταστρέφεται με τη διαδικασία της σκέψης, που είναι δόσιμο ονομάτων και χαρακτηρισμών, κρέμασμα ταμπέλας στα πάντα.Επειδή τα δυνατά αισθήματα είναι επικίνδυνα και η αγάπη είναι πολύ επικίνδυνη, αρχίζεις να σκέφτεσαι γύρω από την αγάπη, κι η σκέψη, η εκλογίκευση, ελαχιστοποιεί την αγάπη και σιγά σιγά την καταστρέφει.
Με τη λέξη «αίσθημα» εννοώ αγάπη, όχι επιθυμία, όχι συναισθηματισμούς, κι όχι όλο αυτό το σάπιο πράγμα που ονομάζεται «συν-αίσθημα». Η αγάπη είναι φωτιά που καίει διαρκώς, δεν ησυχάζει ποτέ, υπάρχει από στιγμή σε στιγμή, είναι δημιουργική, νέα, φρέσκια, χαρούμενη, κι επομένως είναι πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία, για τις σχέσεις μας. Η αγάπη δεν είναι κανενός. Δεν πεθαίνει ποτέ. Είναι πάντα εκεί και σε περιμένει να την νοιώσεις. Είναι κατάσταση που σε περιμένει να μπεις. Και όταν πάει να γίνει αυτό, τότε μπαίνει στη μέση η σκέψη - δηλαδή γνώση, δηλαδή μνήμη, δηλαδή το παρελθόν - και μετριάζει την αγάπη, την ελέγχει, την τιθασεύει, την καθοδηγεί, την νομιμοποιεί κι εξουδετερώνει τους κινδύνους της.
Η διαφορά με τον έρωτα, είναι ότι σ’ αυτόν αγαπάς αποκλειστικά έναν άλλον, ενώ όταν δεν είσαι ερωτευμένος, αλλά αγαπάς κάποιον, τότε αγαπάς όλη την ανθρωπότητα όχι απλώς ένα πρόσωπο, αγαπάς τον άνθρωπο.
Και σήμερα είναι επικίνδυνο να αγαπάς τον άνθρωπο, έτσι δεν είναι; Επειδή η αγάπη δεν ξέρει από θλίψη και μοναξιά, επειδή δεν είναι φτιαγμένη από ζήλεια, είναι επικίνδυνη γιατί καταστρέφει. Καταστρέφει όλα όσα έχει χτίσει γύρω από τον εαυτό του ο άνθρωπος για να νοιώσει ασφάλεια, για να κρυφτεί από το φόβο, για να πετύχει. Η αγάπη είναι μία τρομακτική ενέργεια επειδή δεν ξέρει από σύγκρουση, από προβλήματα και φόβο, από θάνατο γι’ αυτό είναι τόσο καταστρεπτική και επικίνδυνη.
Καλό Σαββατοκύριακο…

8 σχόλια:

  1. Φωτεινή ως απάντηση στο ερώτημα της ανάρτησης, σου θυμίζω τους στίχους ενός αλησμόνητου τραγουδιού :
    "Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
    τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
    που κρυφά τις καρδιές οδηγεί
    κι όποιος το 'νιωσε το νοσταλγεί

    Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
    τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
    γέλιο, δάκρυ, λιακάδα, βροχή
    της ζωής μας και τέλος κι αρχή

    Ποτέ ποτέ κανένα στόμα
    δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα

    Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
    τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
    που σε κάνει να λες το σκοπό
    σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ

    Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
    τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
    στο λεπτό που σου δίνει φτερά
    κι είναι λύπη μαζί και χαρά

    Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
    τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
    γέλιο, δάκρυ, λιακάδα, βροχή
    της ζωής μας και τέλος κι αρχή

    Ποτέ ποτέ κανένα στόμα
    δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα

    Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
    τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
    που σε κάνει να λες το σκοπό
    σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φωτεινη αισθανομαι την αναγκη να σε συνγχαρω γι αυτην σου την αναρτηση και για τον πλουτο των ιδεων σου.
    Καλο Σαββατοκυρικο και σε σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κατακάθι μιας χρόνιας σχέσης Φωτεινή το λέμε αγάπη...
    Πολύ κατακάθι = πολύ αγάπη, λίγο κατακάθι = λίγη αγάπη.
    Είναι όμως αγάπη.
    Στο χέρι του ζευγαριού είναι να φροντίσει το μπόλικο κατακάθι.
    H αγάπη είναι σαν τις φωλιές των μιρμιγκιών. Τα μιρμίγκια μαζεύουν και μαζεύουν και μαζεύουν οτι καλύτερο για τις φωλιές τους και στο τέλος απολαμβάνουν έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο. Καλό ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αγαπη δεν ζυγιζετε ουτε μετριετε με το μετρο προσφερετε απλοχερα και χωρις ανταλαγματα οποιος αγαπα αληθινα θα αγαπηθη αληθινα.γνωμη μου και δεν αλαζει με τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μεγάλο θέμα..άνοιξες....μα πολύ ωραίο..
    η αγάπη δεν περιγράφεται απλά....δεν χαρίζεται σαν δώρο...η αγάπη είναι το πάν..ο ήλιος ο αερας το φως....αγάπη είναι να νοιώθεις τον αλλο δίπλα σου όταν δεν είναι...να τον βλέπεις να τον ακούς να εισαι μαζί του όταν αυτός είναι αλλου...και αντίστροφα βέβαια....αγάπη έννοια μαγική....παράδεισος.....
    νάσαι καλά........αγάπα...για να σε αγαπούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. νιωθεις ασφαλεια χωρις αγαπη???
    πετυχενεις χωρις αγαπη??
    φοβους απο αγαπη??

    καθολου τρομακτικη ενεργεια για μενα... διμιουργικη ισως :)))


    καλο βραδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η αγάπη δεν είναι αποτέλεσμα σκέψεως η απόφαση η αγάπη είναι αίσθηση η την έχεις η δεν την έχεις
    καλη σου νύχτα
    σε παρακαλώ απενεργοποίησε τη λεκτική επαλήθευση στα σχόλια όλο με παιδεύει
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αγάπη είναι ο ποιό αποτελεσματικός σύνδεσμος ανάμεσα σε όλα τα πράγματα.Έχει την δύναμη να φωτίζει,να θεραπεύει,να ενώνει,να εμπλουτίζει και να αποκαθιστά.Εκείνο που χρειάζεται όλο κι όλο να κάνουμε εμείς,είναι να είμαστε ανοιχτοί στην αγάπη. Και κλείνω Φωτεινή μου,με ένα στίχο του μεγάλου μας Γιάννη Ρίτσου: Η Αγάπη πιό μεγάλη απ'τη σιωπή γεφυρώνει το θεό με τον άνθρωπο και γεμίζει το απέραντο χάσμα με φτερά και λουλούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή