Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τα παραμύθια και η ανθρώπινη κοινωνία «παθήματα βασιλιάδων»


1. Γιατί ο λαός και οι παραμυθάδες  συνηθίζουν να παντρεύουν τους βασιλιάδες
με τους ανθρώπους του λαού; Ποιος ο στόχος αυτών των γάμων; τι εκφράζουν αυτές οι ιστορίες;

Οι παραμυθάδες συνηθίζουν να παντρεύουν τους βασιλιάδες με ανθρώπους του λαού, γιατί θέλουν να μας αποδείξουν ότι η αγάπη αν θέλει μπορεί να ξεπεράσει τη διάκριση ανάμεσα στις κοινωνικές ταξεις και να απομακρύνει τους ενδοιασμούς που συναντά. Αυτές οι ιστορίες εκφράζουν τη δύναμη που μπορεί να δώσει η αγάπη σε δυο ανθρώπους προκειμένου να ξεπεράσουν και εξαλείψουν την αντίληψη που είχαν τότε οι άνθρωποι, ότι δηλαδή ένας πρίγκιπας ή μια πριγκίπισσα ήταν ανάρμοστο να παντρευτεί ή έστω να αγαπήσει μια φτωχιά ή ένα φτωχό αντίστοιχα!!!!

2. Τι ρόλο παίζουν τα παραμύθια στη ζωή μας; Πιστεύετε πως είναι σημαντικά μόνο για  τα παιδιά; Υπάρχουν παραμύθια για μεγάλους; Είναι αυτά διαφορετικά παραμύθια;

Τα παραμύθια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη ζωή των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Πρώτα απ’ όλα συμβάλλουν στη διέγερση της φαντασίας των παιδιών και τα βοηθούν να αποφεύγουν μεγάλα λάθη της ζωής, μέσα από τα ηθικά τους διδάγματα. Τα παιδιά προσπαθούν να ταυτίσουν τον εαυτό τους με τους πρωταγωνιστές των παραμυθιών και ″ζουν″ έντονα τη δράση.
Τα «παραμύθια» για τους μεγάλους αντιπροσωπεύουν τα διάφορα λογοτεχνικά ή όχι βιβλία με θέμα κοινωνικά γεγονότα ή ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, που έχουν κάτι να διδάξουν. Τα «παραμύθια» των μεγάλων παρουσιάζουν κάποιες διαφορές με τα παραμύθια των μικρών. Πρώτα απ’ όλα, τα βιβλία είναι πιο δυσνόητα  και δεν περιέχουν εικόνες όπως τα παραμύθια για τα παιδάκια, έχουν όμως πάντα το ίδιο ηθικό δίδαγμα που είναι εξίσου σημαντικό κάθε φορά!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου