Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Κατανόηση...

Καμιά φορά, νομίζουμε ότι έχουμε κατανοήσει κάποιον άνθρωπο, ενώ το μόνο που έχουμε κάνει είναι να τον τοποθετήσουμε σε κάποιο προκατασκευασμένο καλούπι.

Η αληθινή κατανόηση είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με τη μοναδικότητα του άλλου ανθρώπου, που νιώθει τον πόνο του ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται τις σκέψεις του. Η κατανόηση είναι σα να πηγαίνεις ένα περίπατο με τον άλλο – όπου εκείνος οδηγεί – και βλέπεις ό,τι βλέπει, μυρίζεσαι ό,τι μυρίζεται, ακούς ό,τι ακούει.

Για να γίνεις άνθρωπος που κατανοεί, πρέπει πρώτα να μάθεις να ξεχνάς “το δικό σου” – το δικό σου πρόβλημα, τη δική σου άποψη κ.ο.κ. – όταν συναντάς τον άλλο, και να αποκτήσεις τη διάθεση ότι δε γνωρίζεις τίποτε πριν ακούσεις τι έχει να πει ο άλλος. Αυτό σημαίνει να υπερβείς την τάση που έχουμε λόγω της ανατροφής μας, να προσπαθούμε να “μαντεύουμε” και να βάζουμε σε κάποια κατηγορία τον άλλο πριν καν μας μιλήσει.

Όταν τα κατορθώσεις αυτά, θα έχεις ανακαλύψει ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν ένα εσωτερικό κόσμο πολύ πιο πλούσιο και πολύ πιο όμορφο από ότι τολμούσες ποτέ να φανταστείς. Η κατανόηση που τους προσφέρεις είναι γι' αυτούς ένα πολύτιμο δώρο, μιας και τους επιτρέπει να δουν και αυτοί με τη σειρά τους ελεύθερα τον εαυτό τους, έξω από προκαταλήψεις και καλούπια.

Αν είσαι στην αντίθετη θέση, αν δηλαδή εσύ είσαι αυτός που αναζητά την κατανόηση από τους άλλους, έχουμε να σου πούμε τα εξής: Για να αναζητάς την κατανόηση κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει, και άρα καλό είναι να επιμείνεις μέχρι να βρεις κάποιον άνθρωπο που θα σου χαρίσει αυτό το δώρο. Από την άλλη όμως, δεν είναι καλό να αφήσεις αυτή την αναζήτησή σου να στραφεί σε απογοήτευση ή εχθρότητα έναντι αυτών που δεν έχουν τις δυνατότητες για να σου την προσφέρουν. Καλύτερα είναι αν μάθεις να αξιοποιείς τη μη-κατανόηση των άλλων ώστε εσύ να αποκτήσεις μια πιο ισχυρή, λιγότερο ευάλωτη προσωπικότητα, που δεν επηρεάζεται όταν άλλοι την παρεξηγούν, αδικούν ή παρερμηνεύουν. Δώσε - εν τω μεταξύ και μέχρι να βρεθεί ένα κατάλληλο πρόσωπο που να μπορείς να εμπιστευτείς - εσύ στον εαυτό σου την κατανόηση που ζητάς.

8 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΡΧΕΣΑΙ ΣΕ ΨΥΧΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ.ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΚΡΟΥΤΖ....ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑΜΕ.....ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΣΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΝΟΜΙΖΩ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ...

    ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ


    Άφησα το όνειρό μου να αγγίξεις
    και του έρωτα τη δίψα να γευτείς.
    Άφησα τη καρδιά μου να ανοίξεις
    μήπως εκεί μπορείς να ζεσταθείς.

    Άφησα το δάκρυ να χαϊδέψεις
    και αγκαλιά, τον πόνο σου να πεις.
    Άφησα τα μάτια μου να βρέξεις
    μήπως διψάσεις κάποτε και πιεις.

    Άφησα τη σκέψη μου να κλέψεις
    και στο μυαλό μου σ’ έβαλα να ζεις.
    Άφησα στη ψυχή μου να χωρέσεις
    μήπως εκεί θελήσεις να κρυφτείς.

    Μ’ αν κουραστείς, μη βιαστείς
    και αντίο εύκολα να πεις
    άδικο θα ‘ναι πριν χαθείς
    ανάμνηση να γίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΠΥΡΟ...ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ.ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολές φορές δεν βρίσκουμε κατανόηση γιατι είμαστε σε λάθος δρόμο η άλλες φορές γιατί την περιμένουμε κολημένοι σε έναν άνθρωπο που μας εκμεταλεύετε
    το να κατανοήσουμε πρέπει να συνοδεύετε και απο τις ανάλογες πράξεις (κατανοώ αλλα δεν μπορώ να κάνω τίποτα)το γνωστό τροπάρι όσων αποφευγουν να πάρουν ευθύνες

    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φωτεινή διαβάζοντας την ανάρτησή σου μου έκανε εντύπωση η "απλότητα της διαδικασίας" ... τελικά τα πράγματα στη ζωή μας μπορεί και πρέπει να είναι πιο απλά ... Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. JASMINE....ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΤΕΜΑΧΙΣΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ....ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ!..

    ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΠΛΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΚΟΜΑ :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή