Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Έρωτας και Internet...

Έρωτας και Internet...

"Ένα βλέμμα ήταν αρκετό για να κάνει τον έρωτα να φουντώσει...": μοιάζει φράση παρμένη από μυθιστόρημα και, σύντομα, θα γίνει φράση από... ιστορικό μυθιστόρημα! Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι για να γεννηθεί ο έρωτας δεν χρειάζεται πια η άμεση οπτική επαφή, αλλά αρκεί η γραπτή επικοινωνία. Όπως τον παλιό καλό καιρό, μεταξύ των ατόμων που αλληλογραφούσαν; Κατά κάποιο τρόπο! Μόνο που σήμερα το μέσο έχει αλλάξει και τη θέση του χαρτιού και μολυβιού έχουν πάρει το κομπιούτερ και η αμεσότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Ο έρωτας και οι σχέσεις στο Διαδίκτυο ξεκινούν εικονικά, δηλαδή ο "χρήστης" διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από το άλλο άτομο κι εμπλέκεται υπό όρους μαζί του. Αλλά συχνά η εικονικότητα αυτή δεν αρκεί και ο χρήστης επιδιώκει να γνωρίσει τον άλλο.

Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι μεγάλες αποστάσεις, τα εξοντωτικά ωράρια και η απορρόφηση από την εργασία ή τις σπουδές δεν δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για νέες γνωριμίες, ειδικά στις ηλικίες 30-50 χρονών. Στη δουλειά μας βλέπουμε ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν στο Διαδίκτυο για γνωριμίες ως λύση ανάγκης, αφού έχουν εξαντλήσει ανεπιτυχώς άλλους τρόπους.

Οι συνεχόμενες επισκέψεις στο Internet, αν δεν συνδυάζονται με μια παράλληλη, μη εικονική κοινωνική ζωή και είναι αποκλειστική διέξοδος κοινωνικής επαφής, μπορεί να αποκτήσουν αρνητικό χαρακτήρα. Πράγματι, στις περιπτώσεις αυτές ο χρήστης είναι δυνατόν ο χρήστης να αρχίσει να παραμελεί την εμφάνισή του, να περιορίζει την κοινωνικότητά του και τελικά να εντείνει τη μοναχικότητά του και την αίσθηση της μοναξιάς του. Μάλιστα, παρ' ότι η σεξουαλικότητα του χρήστη μπορεί να διαφανεί πολύ έντονα και να παρακινηθεί, ο ερωτισμός του, που απαιτεί το συγκερασμό πολλών αισθήσεων, πέφτει σε χειμερία νάρκη.

Είναι δυνατόν μια σχέση που δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο να διατηρηθεί και να είναι υγιής; Η απάντηση εξαρτάται από το αν θα παραμείνει αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό επίπεδο ή αν θα περάσει στη σφαίρα της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής. Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε ολοκληρωμένη ερωτική σχέση -μπορεί να είναι απλώς φιλική. Όταν όμως κανείς ξεκινήσει από το Διαδίκτυο και στη συνέχεια γνωρίσει το άλλο άτομο ως φυσική και ψυχολογική οντότητα και παρουσία πέρα από τους περιορισμούς των γραπτών μηνυμάτων, τότε η σχέση μπορεί να διαρκέσει και να είναι υγιής.

Η εμπειρία δείχνει ότι ακόμα και τα κοινωνικά άτομα καταφεύγουν στο Διαδίκτυο για γνωριμίες, όταν νιώθουν ότι έχουν εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους για να βρουν σύντροφο. Πρόκειται για λύση ανάγκης και για την επιθυμία να δημιουργήσουν μια σχέση και όχι για εικονική σεξουαλική επαφή. Η τελευταία αφορά σε μια διαφορετική κατηγορία χρηστών, που καταφεύγει και σε διαφορετικούς διαδικτυακούς τόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Ένα βασικό, χαρακτηριστικό ψυχολογικό κενό των ατόμων που επιλέγουν το Διαδίκτυο ως τόπο ανεύρεσης συντρόφου είναι το αυξημένο αίσθημα μοναξιάς που αισθάνονται, καθώς επίσης και το συναίσθημα της ματαίωσης και της απογοήτευσης για την αδυναμία τους να βρουν ερωτικό σύντροφο από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Δεν αναζητούν μια απλή σεξουαλική περιπέτεια, αλλά έναν ερωτικό σύντροφο που θα απαλύνει το υπαρξιακό τους άγχος και θα καλύψει την ανάγκη της συντροφικότητας.

Στον τομέα της αναζήτησης ερωτικού συντρόφου μέσω Internet έχουμε ένα αρκετά σαφές ψυχολογικό προφίλ, το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα από την κλινική εμπειρία με άτομα και των δύο φύλων: πρόκειται για άνδρες και γυναίκες 20-50 ετών που έχουν κοινωνικές ικανότητες, διατηρούν ορισμένες φιλίες, αλλά συνήθως δεν έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο ούτε μόνιμη ερωτική σχέση. Συχνά έχουν βιώσει πρόσφατα μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση. Έχουν μικρή πρόσβαση σε νέες παρέες και άτομα και δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο. Διακρίνονται από μια πεσιμιστική στάση απέναντι στη ζωή και συχνά εστιάζουν την προσοχή τους στα αρνητικά και προσπερνούν τα θετικά στοιχεία διαφόρων καταστάσεων.

Ωστόσο, το μεγάλο προτέρημά τους είναι, τελικά, η πεποίθησή τους ότι υπάρχει ελπίδα και ότι είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματός τους, δηλαδή της ανεύρεσης συντρόφου. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι δεν ισχύει κάτι σαν το αντίστροφο προφίλ για τα άτομα που δε χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο γι' αυτόν το σκοπό. Οι μη χρήστες του Διαδικτύου μπορεί να εμπίπτουν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, όπως σε τεχνοφοβικούς, σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι το πρόβλημά τους έχει λύση και σε όσους δοκιμάζουν πιο παραδοσιακούς τρόπους ανεύρεσης συντρόφου.

Πληροφορίες που θα θέλατε να ξέρετε...

Η αναλογία ανδρών-γυναικών που αναζητούν σύντροφο στο Διαδίκτυο είναι 50-50%.

Ηλικία: 20-50 ετών


Μόρφωση: πανεπιστημιακή

Εργαζόμενοι

Το 100% επιζητεί προσωπική επαφή με το άτομο με το οποίο αλληλογραφεί ηλεκτρονικά

Στα πρώτα μηνύματα στο chat room οι γυναίκες αποφεύγουν να δώσουν προσωπικά στοιχεία.

Όταν όμως η επικοινωνία γίνεται ιδιαιτέρως (ή μέσω προσωπικού e-mail), δίνουν προσωπικές πληροφορίες.

Στα πρώτα πέντε με δέκα μηνύματα υπάρχουν αυξημένες άμυνες, που συνήθως εκδηλώνονται με μικροψέματα και παρουσίαση μιας βελτιωμένης εικόνας του εαυτού.

Στο 98% των περιπτώσεων η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου είναι καθημερινή.

Στο 95% της προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν υπάρχει εικονικό σεξ.

Το 100% των ανδρών και το 80% των γυναικών που γνωρίζει κάποιον μέσω Διαδικτύου επιθυμεί ραντεβού και σεξουαλική σχέση μαζί του.

Τα άτομα που ψάχνουν για σύντροφο μέσω Διαδικτύου δεν επισκέπτονται απαραιτήτως και πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους.


ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ..........

- Γεια σου, πως είσαι?

- 1.78, μελαχροινή με 35 χόμπυ κι ένα σκύλο. Όχι δε θέλω τίποτα άλλο στη ζωή μου, μια χαρά τα περνάω και μόνη μου, βγαίνω, παίζω και τα αγοράκια να, κοπάδια κοπάδια μου΄ρχονται.

(Μετά από ένα μήνα - με ακουστικά και μικρόφωνο στον msn)

- Έλα με ακούς? Δε σε ακούω...

- ...

- Έλα?? Που είσαι? Ά στο καλό, πάλι δε δουλεύει αυτό το μαραφέτι. Άστο, κλείστο, πάμε πίσω στο γράψιμο.

(δακτυλογραφώντας)

- Έλα κούκλα

- Καλώς το μορφονιό. Τι κάνεις?

- Έ, ξέρεις τώρα, πήγα δουλειά, γύρισα, βαριέμαι να βγω, προτιμώ να την αράξω εδώ, να μιλάμε. Για πες, τι φοράς απόψε?

(Μετά από 3 μήνες)

- Ουφ, πολλή δουλειά σήμερα... Τι κάνει το καμάρι μου? Βγήκες ραντεβουδάκι? Χάλια ο τύπος? Ωραία... Να ξέρεις πάντως, εγώ θα σε παντρευτώ...

- Ξέρεις, σε γουστάρω, θέλω πολύ να σε δω, να δω επιτέλους πως είσαι, στη φωτό έχεις ένα μάτι και όχι δε μπορώ να φανταστώ πως είσαι με δύο... Θα ρθεις με το φίλο σου να βρεθούμε? Αυτόν ντε, στη φωτό, φαίνεται καλό παιδί (καλό κομμάτι). Πότε? Θα το κανονίσω... Μη σκας, είναι να μη βάλω κάτι στο μυαλό μου εγώ.

(Μετά από 2 εβδομάδες)

- Γεια σου κούκλα.

- Γεια σου και σένα. Τι κάνεις μεθαύριο?

- Δεν έχω κανονίσει

- Ωραία, μην κανονίσεις, σου ΄ρχομαι!

- Τι?? Ωραία... (νομίζω)

(Στη συνάντηση)

- Για πες κούκλα...

- Ωραίος ο καιρός, πάνω στα μέρη μας κάνει κρύο...

- Θα βρεθούμε απόψε?

(Βρίσκονται, κάνουν τα δικά τους, πρέπει να φύγει)

(Μια εβδομάδα μετά)

- Έλα ρε

- Έλα, τι έγινε?

- Καλά μωρέ, εδώ, εσύ?

- Καλά κι εγώ, εδώ... Νύσταξα, τα λέμε

- Οκ ρε

(Ένα μήνα μετά)

Αυτός: Ποια στο καλό είναι η νίρι? Τι θέλει? Α ναι, αυτή η κοντή... Δε βαριέ...

Αυτή: Αγαπημένο μου ημερολόγιο... Δεν ήταν όπως τον φανταζόμουν... Δηλαδή ήταν, ωραίος, ψηλός, αλλά το μυαλό του το έχει αλλού, από το ίντερνετ φαινόταν πιο συναρπαστικός, πιο ώριμος... πιο αφοσιωμένος... Και τώρα δε μου μιλάει καν, καλύτερα δηλαδή, τι να τον κάνω, εγώ φταίω όμως που πίστεψα ότι επρόκειτο για έναν έρωτα μεγάλο... Και τώρα τι? Δεν τον έχω ξεπεράσει ακόμα... Θέλω να τον δω, να μιλήσουμε, να θυμηθούμε τα παλιά... Κλαψ... Α, γνώρισα ένα άλλο στο ίντερνετ, έχει και το ίδιο όνομα με τον ψηλό! Πάνω στην ώρα ήρθε... Εγώ πάντα θα θέλω τον ψηλό... Κλαψ...

1 χρόνο μετά, αυτός παντρεμένος, αυτή χωρισμένη.

- Έλα ρε, τι κάνεις?

- Ποιος είναι? Α... ο ψηλός! Τι κάνεις?

- Καλά μωρέ, παντρεύτηκα, έχω ένα γιο, θες να τα πούμε?

- Η γυναίκα σου?

- Κοιμάται. Εσύ τι νέα?

- Ε τίποτα, τα ίδια, ελεύθερη κι ωραία... Α, βρέθηκα με το φίλο σου, εκείνο στη φωτό... Βγαίνουμε...

- Για πες, τι φοράς απόψε?

- :)

Χάλια είμαστε, το ωραίο είναι ότι είμαστε χάλια όλοι μαζί. Έρωτες παντού, και οι διαδικτυακοί είναι το φρούτο της εποχής. Στον καθένα εξελίσσεται διαφορετικά και ο καθένας του δίνει ή όχι δικαιώματα. Το πιο πάνω κολλάζ διαλόγων, δικών μου, άλλων, πραγματικών, φανταστικών είναι λίγο πολύ κάποιος σκελετός... Κάποιοι τον ζουν με σάρκα πια... Δεν τους ζηλεύω. Είναι δύσκολος. Προσωπικά βγαίνω στη σύνταξη το 2008. Ελπίζω.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΟΡΙΑ

Εκείνος κι Εκείνη γνωρίζονται σ΄ενα chatroom.Μιλάνε,ανταλλάσουν e-mail, φωτογραφίες.΄Οσο περισσότερο μιλάνε.όδο περισσότερα ειναι τα mail,τόσο και πιο πολύ συμπα8εί ο ένας τον άλλον. Η φωτογραφία Εκείνης με το ωραίο σώμα, φουντώνει το μυαλό του,και η φωτογραφία Εκείνου με την περιποιημένη εμφάνηση φουντώνει το μυαλό της. Έτσι και οι δύο αρχίζουν να νοιώθουν μια ρομαντική έλξη ο ένας για τον άλλο. Τελικά, αποφασίζουν ότι ήρθε η ώρα να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους και τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλο και το κάνουν. Αλλά τότε έρχεται το μεγάλο γεγονός. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ. Εκείνη περιμένει τον Εκείνον στο αεροδρόμιο. Την ώρα που κατεβαίνει ο από το αεροπλάνο και την χαιρετάει , εντελώς ξαφνικά βλέπει ότι η "φυσική έλξη" που ένοιωθε για Εκείνη,δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Τι είχε συμβεί και η σωματική χημεία και των δύο εξαφανίστηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή, και η χημεία του και η χημεία της ήταν τόσο διαφορετικές μεταξύ τους; Πέρασαν μαζί 2 εβδομάδες δοκιμαστικής συμβίωσης. Στο διάστημα αυτό Εκείνος έμαθε ένα σωρό πράγματα για Εκείνη, κυρίως αρνητικά που απομάκρυναν από το μυαλό του την αρχική ιδέα που είχε σχηματίσει γι' αυτήν. Αυτά ήταν πράγματα που συνήθως "φιλτράρονται" στον κυβερνοχώρο και στις τηλεφωνικές συνομιλίες. Αλλά και Εκείνη ένοιωθε ακριβώς το ίδιο. Τι είχε συμβεί άραγε? Ερωτεύτηκαν και οι δύο τις "Ιδανικές εικόνες" ο ένας του άλλου πράγμα που φούντωσε τα μυαλά τους και όχι τους "πραγματικούς Εκείνον κι Εκείνη "που συνάντησαν στο αεροδρόμιο. Είναι πιθανό να αναπτύξουμε συναισθήματα για κάποιον που είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας, μέσα από το internet, ακόμα και να ερωτευτείτουμε." Το ξέρω γιατί το έχω κάνει κι εγώ. Αλλά οι άνθρωποι που συνήθως ερωτεύεται κανείς από την άλλη άκρη του κυβερνοχώρου είναι "Ιδανικές εικόνες" οι οποίες φουντώνουν το μυαλό του και διεγείρουν τη χημεία του σώματός του. Αλλά όταν κάποτε γίνει τελικά η προσωπική επαφή, αυτές οι ιδανικές εικόνες θρυμματίζονται εντελώς. Υπήρξαν σπάνια παραδείγματα όπου ένας άνδρας και μια γυναίκα ένοιωσαν τα ίδια αισθήματα ο ένας για τον άλλο αφού έκαναν και προσωπική επαφή, και η σχέση τους οδηγήθηκε στην πόρτα της εκκλησίας. Αλλά τέτοια παραδείγματα είναι σύντομα ή ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ! Γιατί; Επειδή πολλά πράγματα σχετικά με ένα άλλο πρόσωπο δεν φαίνονται ή αλλοιώνονται μέσα στον κυβερνοχώρο. Με λίγα λόγια, ένας άντρας και μια γυναίκα σε μια σχέση μέσα από το Internet ποτέ δεν βάζουν τα αυγά τους στο ίδιο καλάθι μέχρι να γνωριστούν προσωπικά ο ένας με τον άλλο και μέχρι να περάσουνε μια δυο βδομάδες μαζί. Αν στο τέλος της μιας ή των δυο εβδομάδων αισθάνονται τα ίδια αισθήματα ό ένας για τον άλλο, τότε μπορούν να ανακοινώσουν στον κόσμο ότι είναι ερωτευμένοι. Αλλά πάλι, τέτοια παραδείγματα είναι πολύ σπάνια 8)

1 σχόλιο:

  1. Από αγάπη ξέρουν μόνο οι Έλληνες, αλλά όχι οι αμερικανοποιημένοι και αυτοί οι λέρες τις πολυ-πολιτισμικότητας(οι αριστεροί). Η αγάπη στην Ελλάδα υπήρξε αγνή και Ιερή απο τν εποχή της Σπάρτης. Δεν υπήρχε το σεξουαλικό σκουλίκι στο μυαλό κανενός. Το γυμνό σώμα το σεβόντουσαν, το λάτρευαν. Στην Σπάρτη οι γυναίκες κυκλοφορούσαν γυμνές και ελεύθερα. Κανείς δεν τις πείραζε, ούτε τις κακοποιούσε... Τόσο όμορφα ήταν τα πράγματα στην Ιερή Αρχαία Ελλάδα. Η αγάπη ήταν όντως κάτι Ιερό. Σήμερα όμως δυστυχώς, κάτι σατανικά καθεστώτα, όπως το αμερικανικό εβραικό λόμπυ, εξεφτύλησαν τον ερωτα και τον έκαναν παρτούζα, βρωμιά. Οι αριστεροί έφεραν την χυδαιότητα. Όλοι αυτοί προκάλεσαν τους βιασμούς και την υποτίμηση του γυναικείου σώματος. Έφεραν τα Trafic και όλες τις ανωμαλίες. Όλοι αυτοί κατάστρεψαν τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών. Έφεραν ρήξεις παντού. Έκαναν την ανωμαλία μόδα. Σήμερα κυβερνούν στα κανάλια οι ομοφυλόφιλοι. Οι ομοφυλόφιλοι ετοιμάζοντε να στελεχώσουν ακόμα και κόμμα ομοφυλοφιλίας. Ντροπή. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν πρέπει να υποκίψουν σε αυτά τα κατευθυνόμενα σατανικά σχέδια. Η τιμή, η πίστη και το ήθος πάντα υπήρχαν στο πακέτο της αγάπης... της Ελληνικής αγάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή