Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Έρωτας... Είστε έτοιμοι να τον δεχτείτε;

Όλοι ονειρευόμαστε και ψάχνουμε το μεγάλο έρωτα. Κάποιοι όμως δεν μπορούμε να τον αντέξουμε. Ψάχνουμε το μεγάλο έρωτα, την ιδανική σχέση. Κι όμως, όταν αυτός μας χτυπήσει την πόρτα, εμείς απλώς την κλείνουμε. Τι φταίει; Ίσως δεν είμαστε έτοιμοι για να ζήσουμε ένα τέτοιο δυνατό συναίσθημα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να αφεθούμε στην αγάπη, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα, να το φέρουμε στην επιφάνεια και να το αντιμετωπίσουμε!

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια


Ξεκινάμε αναγνωρίζοντας τα τρία τυπικά σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε μπλοκάρει και λέμε «όχι» σε ένα δυνατό έρωτα ή μια μεγάλη αγάπη.

1. Όταν ακόμα και τα προτερήματα γίνονται ελαττώματα. Όταν δηλαδή αρχίζουμε να βλέπουμε στο σύντροφό μας μόνο ελαττώματα και αρχίζει να χάνει στα μάτια μας την αρχική, μαγική του λάμψη. Όταν όλα όσα σχετίζονται μαζί του τα βρίσκουμε από ενοχλητικά έως άκρως εκνευριστικά, χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε κάποια ουσιαστικά αίτια (π.χ. κάποιο ψέμα ή κάποια προδοσία).

2. Όταν ρίχνουμε το φταίξιμο για τα πάντα στον άλλο. Όταν δηλαδή πάντα αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε το δικό μας ποσοστό ευθύνης.

3. Όταν καταλήγουμε να βάζουμε όλους μας τους συντρόφους στην ίδια «ελαττωματική» κατηγορία. Με λίγα λόγια, όταν κατά τη λαϊκή ρήση «όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι». Όταν κρίνοντας τον άλλο εκ των προτέρων δεν του αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητά του.

Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τον άλλο


Αν αναγνωρίζουμε κάτι απ αυτά στον εαυτό μας, τότε δυστυχώς το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Απλώς δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον έρωτα κι αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ο πιο συνηθισμένος είναι το ότι δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε τον άλλο με τις ιδιαιτερότητες και τα ελαττώματά του. Γιατί για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε το σύντροφό μας και να τον αγαπήσουμε γι αυτό που πραγματικά είναι, πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν νιώθουμε οι ίδιοι μέσα μας ανάξιοι να αγαπηθούμε, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μπορέσουμε να αγαπήσουμε. Πάντα θα βρίσκουμε ελαττώματα στο σύντροφό μας.

Φταίω κι εγώ


Ποτέ δεν φταίει ο ένας σε μία σχέση, κι αυτό είναι κανόνας. Μια καλή αρχή λοιπόν είναι να ψάξουμε τα δικά μας λάθη και να βρούμε τον τρόπο για να τα διορθώσουμε. Ένας αποτελεσματικός δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να καταλήξουμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα είναι η ανάλυση συμπεριφορών. Εντοπίζουμε τι είναι αυτό που μας εκνευρίζει και μας απογοητεύει στη συμπεριφορά του συντρόφου μας. Στη συνέχεια ψάχνουμε να βρούμε τι μπορούμε εμείς να αλλάξουμε στη δική μας, προκειμένου να τον κάνουμε να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Αν, για παράδειγμα, είναι γενικά ψυχρός, μπορούμε να υιοθετήσουμε μια ιδιαίτερα θερμή και εκδηλωτική στάση απέναντί του με σκοπό να του δείξουμε ότι αυτός ο τρόπος μας εκφράζει περισσότερο!

Ξέρω τι θέλω


Μέσα σε μια σχέση ο ένας μαθαίνει από τον άλλο και κάποιες φορές οι μικρές αλλά ουσιαστικές προσαρμογές είναι απαραίτητες για να έρθουν δύο άνθρωποι ακόμα πιο κοντά. Το να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή για το τι ακριβώς ψάχνουμε σε μια σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Άλλα είναι τα ζητούμενα στην ηλικία των 20 και άλλα στην ηλικία των 30. Για παράδειγμα, στα 20 μπορεί να θέλουμε μια σχέση πιο χαλαρή και ανέμελη, ενώ στα 30 να νιώθουμε την ανάγκη για σοβαρή δέσμευση και την επιθυμία να δημιουργήσουμε οικογένεια. Αν ο στόχος μας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι ο γάμος και η οικογένεια, τότε η σκέψη για σχέση με κάποιον που γενικότερα δεν είναι διαθέσιμος δεν θα πρέπει καν να μας περνάει από το μυαλό.

Το μυστικό στην οικογένεια


Ο τρόπος που μεγαλώνουμε παίζει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά που υιοθετούμε στις προσωπικές μας σχέσεις. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα στην οικογένεια μέσα στην οποία μεγαλώνουμε, τότε το πιο πιθανό είναι να μας κυριεύει και στις ερωτικές μας σχέσεις η ανασφάλεια, το άγχος και ο φόβος. Αν, πάλι, οι οικογενειακές μας σχέσεις είναι παγωμένες και υπάρχει απόσταση, το πιο πιθανό είναι να είμαστε κάπως έτσι και με τους εκάστοτε συντρόφους μας. Κλεινόμαστε στον εαυτό μας και επιλέγουμε για ερωτικούς συντρόφους ανθρώπους που ξέρουμε εξαρχής ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε ολοκληρωτικά, ώστε να μη χρειαστεί να ανοιχτούμε. Υπάρχουν πολλά ευτυχισμένα ζευγάρια που κατάφεραν και άντεξαν στο χρόνο ξεπερνώντας τις άσχημες οικογενειακές τους επιρροές και συνέχισαν φτιάχνοντας τη ζωή τους ακολουθώντας άλλου είδους πρότυπα, πιο υγιή. Το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας μέσα από τις σχέσεις μας.

Δίνω και παίρνω


Όταν μιλάμε για αγάπη, εννοούμε ένα δυνατό, βαθύτερο δέσιμο μεταξύ δύο ανθρώπων που μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα, τις ζωές τους γενικότερα... Για να υπάρχει αγάπη πραγματική, πρέπει αυτό που δίνει ο ένας, ο άλλος να το εισπράττει και με το δικό του τρόπο να το ανταποδίδει. Ο καθένας από εμάς έχει και ένα διαφορετικό τρόπο για να δείχνει στο σύντροφό του αυτό που νιώθει. Όποιος τελικά κι αν είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να δείξουμε την αγάπη μας, το σημαντικότερο είναι να μπορέσει να γίνει κατανοητός και να αποκωδικοποιηθεί από το σύντροφό μας.

17 σχόλια:

  1. Δεν είναι η αγάπη και ο έρωτας θέμα ετοιμότητας. Δεν χρειάζετε να είσαι έτοιμος ή προετοιμασμένος, για να ανοιξεις την πόρτα της αγάπης. Αυτά έρχοντε ουρανοκατεβατα... δεν τα περιμένεις. Ο έρωτας δεν θέλει βιασίνες... πρέπει να τον αφήσεις να ωριμάσει και να ανθισει μονος του. Δεν σκαλίζεις για συν και πλήν. Τα ελλατώματα τα δεχεσαι όπως ειναι... οφείλεις να τα αγαπήσεις κι αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ Κ.ΣΩΚΡΑΤΗ...
    ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ.
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΚΙΟΛΛΑ...ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ..ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ....ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΠΡΩΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ,ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ.
    ΝΑΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ...ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ(αν αυτες υπαρχουν).
    ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΣΤΑ 20....ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΑ 30 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κεφάλαιο αγάπη και έρωτας είναι τεράστιο,έχει να κάνει με την παθολογία του κάθε ανθρώπου. Πάντως ένα είναι βέβαιο πως λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν αληθινά να αγαπούν ανθρώπους. Οι περισσότεροι αγαπούν εμμονές, είναι κολλημένοι σχεδόν εξαρτημένοι από φαντασιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μια σχεση που ειχε ερωτα και αγαπη πραγματικη, ακόμα και να ναυαγήσει... αυτη θα υπαρχει κι ας ειναι στο βυθο. Ειναι προτιμοτερο να εχεις τον ερωτα και την αγαπη στο βυθο... αλλά να τα έχεις εκεί... για σενα. Εκεί δεν θα στα παρει κανείς... ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλο το θέμα που επέλεξες να σχολιάσεις αλλά μπορώ να πω ότι το προσέγγισες με μεγάλη προσοχή και ΑΓΑΠΗ. Συγχαρητήρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ..ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΕΝΑ ΣΟΦΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ :
    "Η αγάπη είναι μια ακόμα υποκρισία.
    Στην πραγματικότητα ψάχνουμε να βρούμε κάποιον, που να φοράει το ίδιο νούμερο με το είδωλό μας."

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΤΑΝΙΚ ΓΕΙΑ ΣΟΥ....

    ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΘΑΜΜΕΝΑ.
    ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΑΜΠΡΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ...

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ..
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ..

    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ

    ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πήρα την ενδιαφέρουσα ανάρτηση σου προσωπικά.
    Το θεώρησα μια καλή ευκαιρία να τεστάρω τον εαυτό μου.
    Να βγει κάτι εποικοδομητικό και χρήσιμο.
    Κατέληξα λοιπόν,πως προσωπικά είμαι σε καλό δρόμο.
    Και,αυτό δεν είναι λίγο να ειπωθεί ...
    Δε λέω πως θα μου ήταν εύκολη μια τέτοια προσπάθεια,
    αλλά η ποιο ουσιαστική αιτία για να το μπορέσει κάποιος,
    είναι πιστεύω καταρχήν να πιστέψει πως το μπορεί .

    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΤΕΣΤΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.
    ΕΚΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΛΕΙΟΣ.

    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγάπη είναι πριν ρωτήσει να απαντάς
    Αγάπη είναι συμβιβασμός,ειλικρίνεια
    Αγάπη είναι σεβασμός,αφοσίωση
    Άλλο αγάπη άλλο έρωτας
    Καλό βράδυ Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tην αγάπη κατα τη γνώμη μου τη βρίσκεις μετα που θα ωριμάσει η σχέση ...Μέχρι τότε ζείς στη παράνοια....
    Κατα τα άλλα συμφωνώ σε όλα...

    Να χαίρεσαι το σκυλάκι σου ...Είναι σκέτη γλύκα και "σκατιάρης " ///(άσχετο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΦΟΥΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ....

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΕΤΣΕΣ ΓΕΙΑ...
    ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΤΣΑ ΜΟΥ...ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ "ΣΚΑΤΙΑΡΗ" ΜΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραίο άρθρο! Μου άρεσε επίσης το «Αγάπη είναι…» της πλαινής στήλης.

    Ελπίζω να απολαμβάνεις το «Μυστικό» είναι ένα από τα αγαπημένα μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΠΑ..ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ....

    ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΟΥΝ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ..

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΡΟΥΛΕΣ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Η αγάπη μετριέται με ό,τι απαρνιέται κανείς για χάρη της. Ακόμα και την ίδια την αγάπη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή