Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ζήλος» και σημαίνει ζέση της ψυχής και μεγάλη δραστηριότητα, που προέρχεται από την πίστη και την αφοσίωση .
Που σημαίνει, ότι κάτι πολύτιμο και «δικό μας» βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να πολεμήσουμε για τα κεκτημένα μας, για αυτό που μας ανήκει, ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι μας ανήκει.
Πολλές φορές το έχουμε βιώσει και έχουμε βρεθεί στη θέση αυτή, του ανθρώπου που προκαλεί ή υφίσταται το συγκεκριμένο συναίσθημα.
Παράλογη και παράξενη κατάσταση ή συνηθισμένο και ανθρώπινο συναίσθημα ;
Αναμφισβήτητα το παραπάνω ερώτημα έμμεσα ή άμεσα έχει απασχολήσει έστω και για λίγο την σκέψη μας. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σίγμουντ Φρόυντ «η ζήλεια είναι μία από τις συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η χαρά ή η λύπη και άλλες που μπορεί να περιγραφεί ως ομαλή» .
Το συναίσθημα της ζήλειας λοιπόν, είναι ένα συνηθισμένο και θα έλεγα καθόλου παράξενο συναίσθημα που διαθέτουμε όλοι μα όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη ή οικονομική κατάσταση.
Αυτό που κάνει την διαφορά στο να χαρακτηρίσει κάνεις την ζήλεια και την συγκεκριμένη κατάσταση, που ζει και βιώνει, είναι οι αντιδράσεις που μας προκαλεί. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να κυμανθούν από μία απλή ερώτηση, νύξη του θέματος…, μέχρι ψυχοφθόρες και πολύωρες σκηνές τρελής ζηλοτυπίας, στις οποίες η αγάπη καταλαμβάνετε από την καταπίεση, τις απειλές!
Μετά παίρνουν θέση η καχυποψία και οι καβγάδες. Το αίσθημα της ζήλειας βέβαια δεν είναι πάντα τόσο άσχημο. Κάποιες φορές τέτοια συναισθήματα μας βοηθούν να ψάξουμε βαθύτερα μέσα μας και να εκτιμήσουμε έτσι καλύτερα την αξία του άλλου.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητά μας. Η ζήλεια είναι ένα διφορούμενο συναίσθημα. Μπορεί να είναι ευεργετική και να μας βοηθήσει να κατακτήσουμε όλα αυτά που ζηλεύουμε με την καλή έννοια …
Δυστυχώς όμως μπορεί να είναι και κακοπροαίρετη, όταν αυτό το αίσθημα μας σπρώχνει σε καταστροφικές συμπεριφορές και πράξεις προς το αντικείμενο της ζήλειας μας.
Τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα την χειριστούμε. Από το πόσο ξέρουμε εμάς, τον εαυτό μας, τις δυνατότητες μας και βέβαια πόσο μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδραση αυτή που μας προκαλεί – αυτόματα, μόλις την νιώσουμε - η ζήλεια!
Η ζήλεια δεν υπάρχει ούτε δημιουργείται από μόνη της. Αναπτύσσεται σε μία σχέσης αγάπης για τα πρόσωπα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Όσο πιο πολύ δενόμαστε με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, τόσο πιο μεγάλη είναι και η μερικές φορές ανεξέλεγκτη πιθανότητα να νιώσουμε την ζήλεια
Παθιαζόμαστε με το καθετί μας θυμίζει το πρόσωπο.
Δενόμαστε και αγαπάμε το τραγούδι «μας», την ταινία «μας», το μαγαζί «μας». Μιλάμε για το αγόρι « μας», το κοριτσάκι «μας», αναζητούμε και δημιουργούμε όλο και περισσότερους συνδετικούς δεσμούς, ώστε να φτιάξουμε γερή σχέση.
Στην προσπάθεια που κάνουμε για να κατακτήσουμε το άλλο μας «μισό» , όταν παρατηρήσουμε ότι κάτι καινούριο μπαίνει στην ζωή του, που νιώθουμε ότι μας απειλεί και πάει να μας πάρει κάτι που «έχουμε στην κατοχή μας», ξεσπούν τα συμπτώματα της ζήλειας .
Η ζήλεια αυτή, μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι η επιθετικότητα. Γινόμαστε κυνικοί, απότομοι και απόμακροι.
Άλλοι πάλι ακολουθούν τον δρόμο της απομόνωσης : Κλίνονται στον εαυτό τους και φροντίζουν να την κρύψουν τόσο καλά που φαίνεται σαν να μην υπάρχει.
Υπάρχει όμως και η κατηγορία των ανθρώπων, που θέλουν να εκδικηθούν κι ενεργούν απρόβλεπτα και βίαια.
Η ζήλεια μπορεί να γίνει καταστροφική για τον εαυτό μας και τις σχέσεις. Η ανασφάλεια που μας κυριεύει, μας μετατρέπει σε τέρατα που με σπασμωδικές συμπεριφορές, μπορούμε να προκαλέσουμε αλλοπρόσαλλες καταστάσεις ..
Η λύση βέβαια, βρίσκεται μέσα μας.
Η επανάκτηση της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού μας, μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση. Η ζήλεια απαιτεί στροφή στον εαυτό μας. Η επανεξέταση και η συνειδητοποίηση των αναγκών μας, μπορεί να μας βοηθήσει. Η πίστη και η αφοσίωση, είναι δύο παράγοντες που μπορούν να ελαττώσουν την ζήλεια.
Αν όμως το «μωρό» μας ή ο φίλος μας θέλει να φύγει…, ακόμα και αν υπήρξε πραγματικά δικός μας, δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε με το ζόρι.
Τίποτα δεν ζει αιώνια και πόσο μάλλον σε καθεστώς πίεσης . Όλη η αλήθεια είναι στη φράση που περιγράφει ότι η πραγματική αγάπη είναι εκείνη που αν την αφήσεις ελεύθερη, θα γυρίσει πίσω σε σένα «Αν είναι να έρθει θε’ να ‘ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει».
Δεν χρειάζεται φυσικά να φοβόμαστε την ζήλεια. Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα όπως η χαρά, η λύπη ή ο θυμός. Αυτό που πρέπει μόνο να προσέξουμε, είναι το πως θα το χειριστούμε…
Αν δηλαδή θα επιτρέψουμε να δράσει θετικά, κάνοντάς μας καλύτερους ή αντίθετα αν ανήμποροι να ελέγξουμε τις αδυναμίες μας, γίνουμε οι καταστροφείς της σχέσης από φοβίες του μυαλού μας …
Άλλωστε, όλα μέσα από το μυαλό μας δημιουργούνται, μην ξεχνάτε ότι απλά είναι ένα συναίσθημα.
Η ζήλια είναι πολύ άσχημη κατάσταση και αποτέλεσμα πονηρών και όχι λογικών σκέψεων
ΑπάντησηΔιαγραφήη ζήλια αντιμετωπίζετε με την αγάπη αρκεί να καταλάβουμε ότι άτι αγαπάμε δεν μας ανήκει απλά μας συμπληρώνει
καλη σου νύχτα
η ζηλια προερχετε καθαρα απο την δικη μας ανασφαλεια... αν ειμαστε σιγουροι για μας και για τα αισθηματα μας , και ειμαστε συνηδητοποιημενοι οτι τπτ δεν ειναι για παντα... τοτε δεν υπαρχει λογος.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο βραδυ
http://www.youtube.com/watch?v=t5DQBkNHLBE&feature=related
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κανείς κανενός......
Παω με την αποψη του κορινοσκυλου. Μονο απο ανασφαλεια προερχεται και εχει σχεση με την δικη μας αδυναμια να αντιληφθουμε καποια πραγματα. Καλη μερα
ΑπάντησηΔιαγραφήζηλια: ο λανθασμένος τρόπος απόδειξης οτι αγαπάς τον άλλον. Λανθασμένος τρόπος, αλλά ένδειξη αγάπης. Η ζήλια είναι αναπόφεκτη όταν αγαπάς. Η καή μορφή της ζήλιας, η αρρωστημένη ζήλια, η παθολογική ζήλια... μπορούν να σκοτώσουν την σχέση. Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσεις το έτερο ήμισι να μην ζηλεύει. Είναι οδυνηρή η αίσθηση της ζήλιας. Η ανασφάλεια που προκαλεί η ζήλια είναι ότι πιο οδυνηρό. Δεν πρέπι να αφήνουμε το έτερο ήμισι να ζηλευει. Οφείλουμε να του την αποβάλουμε την ζήλια... είναι κρίμα. Αυτός ή αυτή που ζηλεύει... υποφέρει, δεν μπορεί να απολαυσει την αγάπη και τον έρωτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήH ZHΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζήλια δηλώνει ανασφάλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός που ζηλεύει είναι δυστυχισμένος, και σιγά
σιγά,σκοτώνει και τη σχέση.
Καλό σου βράδυ.
Κατά τη γνώμη μου η ζήλια μοιάζει με το αλάτι .Η λίγη νοστιμίζει τη σχέση ,αν περάσουμε σε περιπτώσεις παθολογίας άσε...τα κουβαδάκια μας και σε άλλη παραλία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Φωτεινη όλα ωραια και καλα οταν ζηλευει ο ενας εκ των δυο, διοτι κατα την γνωμη μου, κατα καποιον τροπο ρεγουλαρετε το πραγμα και οταν φυσικα υπαρχει θεληση. Τι γινεται ομως οταν ζηλευουν και οι δυο; Ιδου το ερωτημα ... Ιδου και το πηδημα...
ΑπάντησηΔιαγραφή[ΧΟΥ]
καληνυχτα, ονειρα γλυκα και τρυφερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΖΗΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΑΠΗΣ.ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΖΗΛΕΥΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΛΕΙΨΗ ΕΡΩΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ..ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΣΥΜΦΩΝΟΥΝΜΕ ΑΛΤΕΡ,ΦΟΥΛΗ,ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ ΚΟΡΙΝΟΣΚΥΛΟ. Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ.
ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΦΙΛΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
ΜΑΡΕΣΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ..ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΤΕΡΟΝ ΗΜΙΣΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΖΗΛΙΑ.ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΥΤΟ.
Η ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ.
Η ΑΓΑΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑΝΝΗ.
ΑΝΩΝΥΜΕ...ΑΜΑ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ...ΧΑΧΑΧ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ..
ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΦΙΛΑΚΙΑ****