Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Το Φλερτ


Σκέψεις για την ερωτική προσέγγιση


Αυτό που σε κάνει επιθυμητό
δεν είναι τόσο η εξωτερική ομορφιά
όσο η αυτοπεποίθηση, η τόλμη
και η άνεση στην επικοινωνία.
Οι αναστολές, η ανασφάλεια και η ντροπή δεν μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει. Συνήθως ερμηνεύουμε την δυσκολία αυτή με σκέψεις όπως:
- Δεν είμαι αρκετά όμορφος.
- Οι άλλοι δεν με βρίσκουν συμπαθητικό.
- Ένας αξιόλογος άντρας (ή αξιόλογη κοπέλα) δεν θα δεχόταν να κάνει σχέση μαζί μου.
- Είναι σίγουρο ότι αυτός -η που με ενδιαφέρει θα με απορρίψει.
- Δεν αξίζω σαν άνθρωπος.
- Είμαι βαρετός, δεν έχω "λέγειν".
- Δεν έχω τα προσόντα που χρειάζονται για να αρέσω.
Αυτές οι απόψεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι απλά αρνητικές πεποιθήσεις οι οποίες έχουν τη ρίζα τους στην χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μάθει να εκτιμώ, να σέβομαι και να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. Δεν έχω μάθει να επικοινωνώ με άνεση, να νιώθω άνετα γνωρίζοντας νέα πρόσωπα, να εκφράζω αυτό που σκέπτομαι και αισθάνομαι, να επιχειρηματολογώ, να διεκδικώ, να υποχωρώ, να αστειεύομαι, να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα που αναδύονται μέσα από την επικοινωνία.
Αυτό μπορεί να οφείλεται:
- Στις βιολογικές μου προδιαθέσεις.
- Στις συνθήκες του περιβάλλοντος που μεγάλωσα.
- Στον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα αξιοποίησα τις δυνατότητες που μου προσφέρθηκαν.
Αλλιώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός παιδιού που μεγαλώνει στην απομόνωση ενός κλειστού οικογενειακού περιβάλλοντος από εσωστρεφείς, λιγομίλητους, αποξενωμένους μεταξύ τους γονείς και αλλιώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια πολυμελή οικογένεια ανοικτή και σε ξένους όπου η καθημερινή ζωή είναι αδιάκοπη επαφή και επικοινωνία με αδέλφια, συγγενικά πρόσωπα και ξένους επισκέπτες.
Ότι όμως και αν έχει συμβεί στο παρελθόν είναι σημαντικό να εξασκήσουμε την ικανότητα μας να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε δημιουργικά στο παρόν. Να διευρύνουμε τον κύκλο γνωριμιών μας και να μάθουμε να νιώθουμε άνετα και να είμαστε χαρούμενοι κοντά στους άλλους.

Οι ικανότητες καλλιεργούνται μέσα από την πρακτική άσκηση. Αυτό ισχύει για τα μαθηματικά, τα σπορ, το επάγγελμα και βέβαια για την ερωτική προσέγγιση.
Το φλερτ προϋποθέτει εξάσκηση στην επικοινωνία. Να μάθω πρώτα να ζω κοντά στους άλλους, να μάθω να επικοινωνώ με τους άλλους και όταν θα μπορώ να αισθάνομαι άνετα κοντά σε καινούργια, άγνωστα άτομα θα μπορώ να φλερτάρω.
Όταν μάθω να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και να επικοινωνώ τότε είμαι έτοιμος να πλησιάσω τον ερωτικό σύντροφο που μου αρέσει.

- Πριν προσεγγίσεις το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ερωτικά πάρε υπόψη σου τις παρακάτω προτάσεις:

Το φλερτ είναι μια μορφή
επικοινωνίας
που προκαλεί έντονο άγχος,
αμηχανία και ανασφάλεια.

- Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνάπτουν φιλικές και ερωτικές σχέσεις με τα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται συχνά. Οι καθημερινές επαφές παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην εύρεση ερωτικού συντρόφου και συζύγου από ότι άλλοι παράγοντες όπως η ομορφιά, η νοημοσύνη, η κοινές εμπειρίες και οι ιδεολογικές πεποιθήσεις κλπ. Αν λοιπόν θέλεις να βρεις το ταίρι σου φρόντισε να διευρύνεις τον κύκλο των γνωριμιών σου συμμετέχοντας σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες. Η ένταξη σε πολιτιστικούς φορείς, αθλητικούς συλλόγους, θεατρικές και χορευτικές ομάδες προσφέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες από ότι οι περιστασιακές γνωριμίες σε καφετέριες, bar κλπ.

- Διάλεξε ένα "υγιή", όμορφο και χαρούμενο άνθρωπο αλλά να είσαι επιφυλακτικός με τον πιο "χτυπητό" ερωτικό σύντροφο της παρέας σου. Αυτόν δηλαδή που λόγω των χαρισμάτων του έλκει επάνω του τα βλέμματα και τον πόθο όλων των παρευρισκομένων. Αν διεκδικήσεις το πιο άνετο, όμορφο και προνομιούχο άτομο που γνωρίζεις είναι πιθανόν να είσαι ένας ανάμεσα σε πολλούς άλλους ανταγωνιστές. Γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Διεκδίκησε με τόλμη και ήρεμη υπομονή αυτό που σου αξίζει χωρίς να τρέφεις ανεδαφικές προσδοκίες.
- Μην εφαρμόζεις τεχνικές, κέρδισε τους άλλους με αυτό που είσαι και όχι με αυτό που κάνεις.

- Μην ανοίγεις εύκολα την καρδιά σου στον άλλο. Μην του επιτρέπεις να γίνει αμέσως πολύ σημαντικός για σένα. Μην παίρνεις το φλερτ πολύ στα σοβαρά. Κάνε ότι μπορείς με απλότητα χωρίς να περιμένεις πεισματικά ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι φυσικό να νιώθεις αμηχανία και να κάνεις λάθη. Δέξου τα λάθη σου. Αν θέλεις να τα κάνεις όλα τέλεια θα είσαι περισσότερο αγχωμένος.

- Έχε υπόψη ότι δεν μετράει μόνο αυτό που λες αλλά και ο τρόπος που το εκφράζεις. Η στάση του σώματος, ο τόνος και η χροιά της φωνής, οι χειρονομίες, η απόσταση από τον άλλο δίνουν ισχυρά μη λεκτικά μηνύματα. Μπορείς να κάνεις πρόβες μπροστά σε ένα καθρέπτη στο σπίτι για να μάθεις να εκφράζεσαι με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Την ώρα όμως που πλησιάζεις τον πιθανό μελλοντικό σου σύντροφο μην προσπαθείς να κρύψεις το άγχος σου. Δέξου ότι νιώθεις άβολα και λειτούργησε με αυθορμητισμό.
- Μην παίζεις παιχνίδια για να τραβήξεις την προσοχή. Χαμογέλα και κοίταζέ το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει στα μάτια, διακριτικά και όχι επίμονα. Το χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπο και φέρνει τους άλλους κοντά. Να είσαι ο εαυτός σου. Μην παριστάνεις κάτι που δεν είσαι. Είναι σημαντικό να εντυπωσιάζεις με τον αυθορμητισμό σου και να κάνεις τον άλλο να νιώθει άνετα μαζί σου. Μην πεις κάποιο κομπλιμέντο αν δεν το αισθάνεσαι. Είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής, αυθεντικός και ανεπιτήδευτος.

- Εστίασε την προσοχή σου στον άλλο. Κατάλαβε τον τρόπο που σκέπτεται. Μη μιλάς πολύ για τον εαυτό σου. Προτίμησε να ακούς. Ανακάλυψε αυτό που ενδιαφέρει τον άλλο και στρέψε προς τα εκεί τη συζήτηση. Δώσε του την ευκαιρία να εκφραστεί και να κατευθύνει την πορεία της συζήτησης. Να είσαι ευγενικός, εγκάρδιος, στοργικός, άνετος, αισιόδοξος, γλυκός και ειλικρινής. Μη φοβάσαι να διαφωνήσεις, να αστειευτείς ακόμη και να προκαλέσεις χωρίς όμως να προσβάλλεις.

- Στην πρώτη συνάντηση αν πιστεύεις ότι δεν θα έχεις την ευκαιρία να ξανασυναντήσεις τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει μη διστάσεις να ζητήσεις το τηλέφωνό του εξηγώντας ότι θα επικοινωνήσεις μαζί του για να συνεχίσετε τη συζήτηση ή για να συμμετάσχετε μαζί σε κάποια δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει (συναυλία, θέατρο, πολιτιστική εκδήλωση, διάλεξη κλπ). Μην τραβήξεις σε μάκρος το διάλογο συζητώντας για άσχετα θέματα. Ολοκλήρωσε εσύ την επικοινωνία και αποχώρησε ευγενικά.

- Αν ο ερωτικός σύντροφος που σε ενδιαφέρει είναι αρνητικός και σε αποφεύγει κατ' επανάληψη μη γίνεσαι πιεστικός. Έκφρασε με απλότητα και ειλικρίνεια, χωρίς υπερβολές αυτό που αισθάνεσαι και δώσε του το χρόνο που χρειάζεται για αποφασίσει αν θέλει να σχετιστεί μαζί σου ή όχι. Αν πείσεις τον άλλο να συνεχίσει μαζί σου μετά από πολλές πιέσεις και χειρισμούς είναι πολύ πιθανόν αργότερα να σου δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες μέσα στη σχέση. Μη ξεχνάς ότι το πιο σημαντικό δεν είναι να κατακτήσεις τον άλλο αλλά να ανοίξεις την προοπτική ώστε να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος μαζί του. Προϋπόθεση για μια καλή σχέση είναι η ελεύθερη συγκατάθεση και των δύο και όχι η υποχώρηση του άλλου μετά από πίεση. Αν ο σύντροφος που σε ενδιαφέρει δεν σε θέλει πολύ, δεν θα είναι καλός μαζί σου στο μέλλον και αυτό θα σε απογοητεύσει.

- Αν δεν αποδεχτεί να συνεχίσει μαζί σου μην απογοητεύεσαι. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Το φλερτ και οι πρώτες συναντήσεις είναι ένα "πείραμα" μια "δοκιμή" για να διαπιστώσεις αν υπάρχει χημεία με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει.
Χαλάρωσε και φρόντισε να το διασκεδάσεις. Να είσαι αισιόδοξος. Οι αποτυχίες ανοίγουν το δρόμο προς την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου